Józsa Fejlődéséért Alapítvány

Az alapítványunk 1999-óta működik és vesz részt aktívan Debrecen város Józsa városrészének közéletében. Józsa (régebben önálló nagyközség volt), a maga 13.000 fős lakosságával és a várostól 8 kilométeres távolságával gyakorlatilag egy önálló közösség, „városka”, de ténylegesen nincs önálló közigazgatása, Debrecenhez tartozik. Településrészünk Debrecen város zöld szigete, folyamatosan épülő kertvárosi rész. Központja a Józsapark, mely országosan is egyedülálló multifunkcionális településközpont: hiszen egy épületbe integrálták be a helyi vállalkozásokat, a multinacionális kereskedelmi egységeket, valamint a közintézményeket (egészségügyi rendelők, közösségi ház, könyvtár, részönkormányzat).

Szervezetünk adja ki a Józsa című helyi havilapot 1999-óta, illetve üzemelteti a település egyetlen helyi webportálját a http://www.jozsanet.hu weboldalt. Mindkét termék (online&nyomtatott) ingyenesen jut el a teljes józsai lakossághoz, így e két felület egymást kiegészítve tudja a józsai lakosokat információkkal ellátni. Az újság (mely 4050 példányszámú ingyenes lap) és a weboldal felületet biztosít az összes helyi civil szervezetnek, vallási közösségnek, iskolának, óvodának, közintézménynek valamint a helyi vállalkozásoknak, lakosoknak. Lehetőséget biztosítunk minden helyi kulturális és tudományos műhelynek, csoportnak, közösségnek a híreinek a publikálására, de ugyanígy a helyi sport és vallási élet szereplőinek. Az újság havonta, azaz 12 alkalommal jelenik meg évente, a weboldal pedig napi frissítés mellett is egész évben tájékoztatja a józsaiakat. Évi egyszeri különkiadványunk, a Józsai Szaknévsor pedig mint egyfajta adatbázis, almanach gyűjti össze helyi információkat. Alapítványunk szerepel a minisztériumi önkéntes nyilvántartásában. Sokat köszönhetünk önkénteseinknek, akik segítik a munkánkat, mind a szerkesztés, mind a terjesztés területén. Önkénteseink száma 10 fő.

A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezetnek 2010. óta vagyunk tagjai. A NYITOK kísérleti projekt (Tanulási Partnerségek Kezdeményezése) koncepciója és sikerei meggyőztek arról, hogy szeretnénk ebben mi is aktívan részt venni. Így 2013. január óta részt veszünk a NYITOK programban mint a Debrecen-Józsai Nyitott Tanulási Központ gesztorszervezete, így Józsán is van NYITOK, amire nagyon büszkék vagyunk.